IN MEI
Rotterdam 1940

In mei 1940 werd de slag om Nederland uitgevochten in Rotterdam. Na vier dagen hevige gevechten in het centrum van Rotterdam komt het bombardement op 14 mei 1940 voor iedereen onverwacht: verlammende angst, paniek en koele berekening; iedere Rotterdammer had zijn of haar eigen reactie op één van de eerste grote luchtbombardementen in de geschiedenis. Elf ooggetuigen vertellen over hun herinneringen aan die eerste oorlogsdagen en het verwoestende bombardement: een marinier, een verpleegster, een brandweerman, een scholiere en een leerling-architect, die toen aan de restauratie van de Laurenskerk werkte. Hun verhalen blijven bij door de absurde situaties, schokkend alledaagse details en aangrijpende gebeurtenissen. Niemand was voorbereid op een oorlog. Soldaten in huis, doden op straat, een vlucht naar veiliger oorden weg uit de brandende stad. In enkele dagen stortte het vredige leven van de Rotterdammers volledig in.
De interviews worden aangevuld met fragmenten uit archieffilms en opnames van filmamateurs, begeleid door voorgelezen passages uit dagboeken en brieven van Duitse soldaten.
In Mei is een documentaire in de oral history-traditie die recht doet aan een vaak vergeten hoofdstuk uit het begin van de Tweede Wereldoorlog.

 

 

'Het was één grote chaos. Veel later kwamen ze nog langs met zijn horloge en zijn portefeuille. Zo zijn we uiteindelijk te weten gekomen wat er met hem is gebeurd.'
Ooggetuige

Een coproductie van Diafragma Films, RTV Rijnmond en HOLLAND DOC/NPS
2006, 71 minuten

PRODUCTIE Diafragma Films
REGIE & SCENARIO Marc Schmidt
CAMERA Martijn van Beenen
GELUID Diego van Uden
MONTAGE Erik van de Belt
DIAFRAGMA

Diafragma ontwikkelt en produceert films, tentoonstellingen en beeldresearchprojecten voor musea, archieven, uitgeverijen etc.