Diafragma Films en Tentoonstellingen -

BEELDEN
stadsverfraaiing Rotterdam sinds 1940

Hoe kwamen De verwoeste stad van Zadkine en de titelloze sculptuur van Naum Gabo naar Rotterdam? En wat betekende de ‘percentageregeling’ voor de stad? Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 is een geschiedenis van de kunst in de openbare ruimte van Rotterdam. Siebe Thissen, hoofd Beeldende Kunst & Openbare Ruimte, schetst in tien chronologische essays het ontstaan en de groei van de Rotterdamse beeldencollectie in 75 jaar wederopbouw, hoe Rotterdam een échte beeldenstad werd en hoe kunstenaars sinds het bombardement van 1940 hun stempel drukten op de vormgeving en beleving van het straatbeeld.

Uitgeverij Jap Sam, 2016

AUTEUR Siebe Thissen
VORMGEVING Minke Themans
FOTO-ESSAY Otto Snoek
BEELDRESEARCH & BEELDREDACTIE Joop de Jong/Diafragma Films en Nienke Post/CBK


'Deze uitgave is een monument op zichzelf: een eerbetoon aan de beeldende kunst en een uitgebreide catalogus van de stad – en de straat – als bijzondere kunstverzameling.'
Andre van Dijk, 8Weekly


 
 
Diafragma Films en Tentoonstellingen -

ROTTERDAM IN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog is de geschiedenis van een geteisterde havenstad. De bevolking staat hierin centraal, maar niet minder gaat de aandacht uit naar het nationaal-socialistische stadsbestuur, dat in deze geschiedenis immers een belangrijke rol speelde.

Uitgeverij Boom, 2006

AUTEUR J.L. van der Pauw
BEELDREDACTIE & RESEARCH Diafragma Films & Tentoonstellingen


'Het boekwerk vormt met zijn gedetailleerde geschiedschrijving en ronduit unieke beeldmateriaal het nieuwe standaardwerk over deze voor de stad Rotterdam dramatische periode.'
E. Westerhuis


 
 
Diafragma Films en Tentoonstellingen -

CAS OORTHUYS, ONDERWEG
EUROPA 1945-1965

Dit boek verscheen bij de gelijknamige expositie in de Kunsthal. Cas Oorthuys was een van de weinige enige fotografen die in de jaren vijftig intensief rondreisde door Europa. In opdracht van de (toenmalige) uitgeverij Contact maakte hij een zeer succesvolle reeks van tientallen 'fotopockets' - in die dagen een noviteit. Oorthuys' centrale thema was 'de mens' en in deze foto's toont hij een vreedzaam en landelijk Europa, dat overeind krabbelt van de oorlogsverschrikkingen en voor toeristen weer bereisbaar wordt.

Uitgeverij Contact, 2001

TEKSTEN Flip Bool, Cees Nooteboom, Rik Suermondt
SAMENSTELLING & BEELDREDACTIE Joop de Jong en Rik Suermondt


'Een oog zonder oordeel, een kijken dat de mensen ziet zoals ze zijn op hun eigen plaats'
Cees Nooteboom


 
 
Diafragma Films en Tentoonstellingen -

DE TRAP
Het hoogtepunt

De Trap op het Stationsplein naar het dak van het Groothandelsgebouw was de grootste publieksattractie van de manifestatie Rotterdam viert de stad – 75 jaar wederopbouw. Maar liefst 368.611 bezoekers beklommen de tijdelijke steigerinstallatie, ontworpen door architectenbureau MVRDV, om vanaf het dak van het Groothandelsgebouw naar de ‘wederopgebouwde’ stad te kijken. Boven op de rondgang was een tentoonstelling met foto’s van Jan Roovers uit de wederopbouwperiode. Bezoekers konden met verrekijkers zelf een vergelijking maken tussen Roovers’ Rotterdam anno 1960 en het uitzicht in 2016.

BEELDRESEARCH Diafragma Tentoonstellingen
PRODUCTIE Rotterdam Festivals


'De activiteiten, zoals The View en De Trap, gaven een leuk uitje in onze eigen stad, waardoor je de stad eens met andere ogen ziet en verbondenheid ervaart met je stadsgenoten. '
Website Rotterdam Viert de Stad


 
 
Diafragma Films en Tentoonstellingen -

MUSEUM ROTTERDAM ’40-’45 NU

In 2015 werd het OorlogsVerzetsMuseum verbouwd tot een interactief educatief museum, genaamd Museum Rotterdam ’40-’45 NU. Te zien is wat het betekent als jouw stad wordt gebombardeerd en hoe het leven er uitziet als je daarna wordt vervolgd en onderdrukt. Wat blijkt is dat de verhalen van toen ook van nu zijn. Een belangrijk onderdeel is de indringende Experience. In een korte film beleven bezoekers de oorlog in Rotterdam van dichtbij. Ze zien waarom de stad zo anders is geworden dan de meeste andere Nederlandse steden. De films in de Experience gaan ook over de veerkracht van de Rotterdammers, over hoe ze samen de draad weer oppakken bij de wederopbouw van de stad.


Museum Rotterdam ’40-’45 NU

BEELDRESEARCH Diafragma Tentoonstellingen
PRODUCTIE Tinker Imagineers


'We hadden niet verwacht dat de films op alle muren geprojecteerd werden, heel cool. '
Bezoekers Kyle en Lucar, 13 jaar


 
 
 

DIAFRAGMA

Diafragma ontwikkelt en produceert films, tentoonstellingen en beeldresearchprojecten voor musea, archieven, uitgeverijen etc.